Gvožđe

Prirodni izvori gvožđa u svakodnevnoj ishrani

Gvožđe je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim telesnim procesima, među kojima je i transport kiseonika kroz organizam, proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, jačanje imunološkog sistema, proizvodnja energije i sinteza hormona.

Gvožđe je neophodno, ali ga telo ne proizvodi

Ovaj dragoceni nutrijent je neophodan telu, ali ono nažalost nema tu sposobnost da ga proizvodi. Nedovoljna količina gvožđa može dovesti do anemije (oko 65% gvožđa u telu nalazi se u hemoglobinu!), kao i do brojnih drugih zdravstvenih problema.

Jedini način da se gvožđe dopremi u organizam jeste konzumiranje hrane bogate njime i kozumiranje odgovarajućih suplemenata.

Od čega zavisi efikasnost apsorpcije gvožđa

Zanimljivo je da količina gvožđa koje telo može apsorbovati delimično zavisi od količine koja je uskladištena.

Gvožđe ima nisku bioraspoloživost, što znači da se u tankom crevu ne apsorbuju veće količine. Ovo povećava verovatnoću nedostatka gvožđa u većini populacije.

Efikasnost apsorpcije gvožđa zavisi od niza faktora, uključujući:

  • – izvor gvožđa
  • – način ishrane
  • – zdravlje gastrointestinalnog trakta
  • – upotreba lekova
  • – prisustvo „promotera“ gvožđa, kao što je vitamin C
Gvožđe

U kojim namirnicama je gvožđe prisutno

Na našu sreću, postoje mnogi prirodni izvori gvožđa koji se lako mogu uključiti u svakodnevnu ishranu. Navodimo nekoliko namirnica koje su bogate ovim esencijalnim mineralom i koje bi trebalo da konzumirate:

  • – spanać
  • – crveno meso
  • – pasulj
  • – sočivo
  • – seme bundeve
  • – ovas
  • – tofu
  • – brokoli
  • – jagode
  • – urme
  • – morski plodovi
  • – integralni pirinač
  • – jaja
  • – susam
  • – koštunjavo voće
  • – suvo voće

Veoma je bitno da se trudite da prilikom obrade namirnica vodite računa o temperaturi pripreme, kako se iz namirnica ne bi izgubio dragoceni vitamin C. Naime, vitamin C je osetljiv na toplotu i počinje da se razgrađuje na temperaturama između 85°C i 95°C. Tačna temperatura na kojoj se gubi vitamin C tokom pripreme hrane može da varira u zavisnosti od metoda kuvanja i trajanja termičke obrade, te je najbolje koristiti metode kuvanja koje minimalizuju izloženost toploti, kao što je kuvanje na pari i kuvanje što kraće moguće kako bi se sačuvalo što više vitamina C.

Namirnice koje pomažu apsorpciju gvožđa

Kada je u pitanju apsorpcija gvožđa, važno je znati da organizam bolje upija ovaj mineral iz namirnica koje obiluju vitaminom C. Iz tog razloga, preporučuje se kombinovanje hrane bogate gvožđem sa sledećim namirnicama:

  • – citrusi
  • – bobičasto voće
  • – paradajz
  • – dinja
  • – kivi
  • – zeleno lisnato povrće
Gvožđe

Šta kada hrana bogata gvožđem nije dovoljna

Ukoliko i pored uključivanja namirnica bogatih gvožđem u ishranu njegov nivo i dalje ostane nezadovoljavajuć, rešenje je jednostavno – uključivanje dodataka ishrani tj. suplemenata.

Suplementi na bazi gvožđa ne moraju biti neprijatnog mirisa i ukusa. Ovo je posebno važno ukoliko je suplementacija gvožđem potrebna najmlađima, kojima gvožđe obezbeđuje normalan rast i razvoj.

Gvožđe

Revita Fe Forest Berries namenjen je svima koji žele brzo i prirodno da nadoknade nedostatak gvožđa. Konzumacija ne izaziva neprijatne pojave poput mučnine ili metalnog ukusa u ustima.