MAGIJA MATIČNOG MLEČA

Od davnina čovek koristi proizvode pčela u različite svrhe, ali poseban značaj ovi darovi prirode imaju za prevenciju i održavanje zdravlja, vitalnosti i dugovečnosti ljudskog organizma.

Matični mleč je prirodni pčelinji proizvod, jedan od šest, pored meda, propolisa, polena, voska i pčelinjeg otrova. On sadrži više jedinjenja, veoma važnih za pravilno funkcionisanje čovekovog organizma i predstavlja prirodni oslonac za imunitet. U ovom jedinstvenom prirodnom proizvodu nalazi se: mešavina aminokiselina, vitamini (naročito B kompleksa), lipidi, masne kiseline, ugljeni hidrati, enzimi, mineralne materije…

MATIČNI MLEČ kao najzdravija namirnica

Matični mleč je jedna od najzdravijih namirnica prirodnog porekla na svetu i nije ga moguće proizvesti na veštački način. Proizvode ga mlade pčele radilice od cvetnog nektara i drugog sakupljenog materijala iz prirode, i služi za ishranu matice i matičnih larvi. Naime, sve larve u košnici se tokom prva tri dana razvoja hrane mlečom, tako da mleč na neki način predstavlja pandan majčinom mleku u svetu sisara. Nakon tog perioda, samo jedna larva nastavlja da se hrani isključivo matičnim mlečom i iz te larve se izleže matica, kraljica svih pčela. Po njoj je matični mleč i dobio ime.

 

Matični mleč je jedina hrana koju matica konzumira tokom svog života. Ona živi i do pedeset puta duže od prosečne pčele radilice (najčešće 5-6 godina), sve vreme obezbeđujući funkcionisanje i opstanak košnice. Pored toga, matica je i dva do tri puta teža i veća od drugih pčela, i predstavlja najproduktivnije biće na planeti: u stanju je da snese i do 3.000 jajašaca u danu.

Nekada davno su matični mleč sebi mogli da priušte samo najimućniji (zato ne čudi da se na engleskom jeziku matični mleč zove Royal Jelly). Oni su koristili mleč odmah po vađenju iz košnice jer je ova visoko kvalitetna ali krhka supstanca gubila svoja svojstva već nakon nekoliko dana.

 

Dugo su ljudi pokušavali da nađu način da očuvaju svojstva mleča kako bi omogućili puno dejstvo brojnih bioaktivnih materija. Napokon je proces liofilizacije to omogućio. Na ovaj način, matičnom mleču se produžava bioaktivnost sa nekih 48 sati na pune dve godine!

 

Šta se dešava tokom ovog postupka: mleč se zaledi na ekstremno niskim temperaturama, na kojima ne gubi ništa od svojih svojstava, voda iz njega počne da isparava i na taj način se od bele materije malo gušće od mleka dobija prah – liofilizovani matični mleč, koji je baza svih Revita proizvoda.

0
    0
    Korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se na prodavnicu