3 neverovatne zdravstvene prednosti matičnog mleča
Matični mleč je jedinstvena, gusta, mlečna supstanca koju proizvode pčele radilice, i kojom se hrane larve tokom prva tri dana a matica celog života. On je potpuno prirodni pčelinji produkt, sa dugom istorijom upotrebe u tradicionalnoj medicini. Ova čudesna supstanca, koja se na engleskom zove Royal Jelly (“kraljevski žele”), pokazuje neizmernu korist za naš organizam.
Navodimo tri najimpresivnije zdravstvene prednosti matičnog mleča koje u značajnoj meri mogu unaprediti opšte stanje svake osobe.
Jačanje imuniteta
Jedna od ključnih prednosti matičnog mleča je njegova izvanredna sposobnost da ojača imunološki sistem.
Kompozicija matičnog mleča slična je polenu. Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, vitamine, minerale. Bogat je vitaminima B grupe (B1, B2, B5, B6, B3, B9, B8, B7) koji su potrebni za adekvatan rast i razvoj organizma, i čiji nedostatak negativno utiče na zdravlje čoveka.
Sve hranljive materije koje ulaze u sastav matičnog mleča podržavaju pravilno funkcionisanje našeg organizma, štite ćelije od oksidativnog stresa i oštećenja, čime se povećava celokupna otpornost organizma.
Važno je napomenuti da se matični mleč ne može veštački proizvesti, već je proizvod koji dolazi iz same prirode, sa jedinstvenim svojstvima i sastavom koji pruža nezamenljive koristi za naš imunitet:
- podstiče regeneraciju tkiva
- poboljšava mentalnu oštrinu
- pomaže u borbi protiv umora
- čini kožu zdravijom
- povoljno utiče na crevnu floru
Kao i sve pčelinje proizvode, i matični mleč mogu konzumirati osobe svih uzrasta. Posebno je koristan za decu zbog svog pozitivnog uticaja na rast i razvoj, a starijim osobamaa može pomoći u očuvanju vitalnosti i energije.
Antioksidativna svojstva
Matični mleč ima snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Istraživanja pokazuju da matični mleč može imati pozitivan uticaj na osobe koje boluju od dijabetesa, a može biti i podrška u trudnoći za zdravlje i majke i bebe.
Matični mleč je pokazao određeni potencijal u regulaciji nivoa šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa. Smatra se da određeni sastojci u matičnom mleču mogu pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa, kao i smanjenju komplikacija kod obolelih osoba.
Matični mleč povećava osetljivosti na insulin, smanjuje upalu i oksidativni stres, jer specifične aminokiseline, masne kiseline i fenolna jedinjenja pronađeni u matičnom mleču imaju moćne antioksidativne i antiinflamatorne efekte. Upotrebom matičnog mleča nivo glukoze u krvi se smanjuje, a nivo insulina povećava, zajedno sa njegovim antioksidativnim kapacitetom.
Brojni makronutrijenti, mikronutrijenti i antioksidanti iz matičnog mleča čine ćelijama upravo ono što je neophodno organizmu obolelog od dijabetes melitusa (dijabetesa tipa 2), odnosno – štite ih od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali.
Važno je napomenuti da osobe koje imaju dijabetes uvek treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što započnu korišćenje dodataka ishrani, ili u bilo kom smislu dopunjuju ili menjaju svoju terapiju. Prilagođavanje ishrane, redovno vežbanje i pridržavanje propisane terapije ostaju ključni aspekti u upravljanju dijabetesom.
Zdravstvene prednosti matičnog mleča za trudnicu i plod su poznate od davnina. S obzirom na to da ne utiče na nivo glukoze u krvi, matični mleč je u trudnoći bolji izbor od meda, takoreći – prava nutritivna podrška za buduću majku. Tokom trudnoće, majčino telo zahteva dodatne hranljive materije kako bi podržalo rast i razvoj bebe, ali i održalo dobro zdravlje majke. Trudnoća može biti fizički zahtevna, a matični mleč pruža izvor energije, smanjuje umor, jača imunološki sistem i pomaže trudnicama da se nose sa svakodnevnim izazovima. Proteini, vitamini i minerali iz matičnog mleča, mogu imati pozitivan uticaj na razvoj ploda. Oni su važni za formiranje ćelija i tkiva bebe, posebno tokom ranih faza trudnoće
Takođe, matični mleč se povezuje i sa sposobnošću regulacije hormona, što doprinosi održavanju emocionalne ravnoteže tokom trudnoće, smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja.
Iako neželjena dejstva matičnog mleča ne postoje, važno je napomenuti da je svaka trudnoća individualna, zbog čega se treba konsultovati sa lekarom pre konzumiranja bilo kog dijetetskog proizvoda.
Proizvodnja kolagena
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i ulazi u sastav kostiju, kože, mišića, tetiva, hrskavice. Ključan je za strukturu, elastičnost i čvrstoću kože. Njegov nivo u organizmu opada nakon 25. godine života. Kako bi se kolagen nadoknadio prirodnim putem, preporučuje se upotreba matičnog mleča, jer je bogat hranljivim sastojcima koji mogu doprineti proizvodnji kolagena u organizmu.
Matični mleč sadrži 10-hidroksi-trans-2-decenoičnu kiselinu, koja stimuliše proizvodnju fibroblasta u kolagenu. Esencijalne aminokiseline iz matičnog mleča, posebno prolin i lizin, važne su za sintezu kolagena, odnosno one su gradivni blokovi za proizvodnju kolagena u organizmu. Takođe, antioksidativni sastojci u matičnom mleču mogu pomoći u zaštiti kolagena od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, čime se može očuvati i postojeći kolagen u koži.
Matični mleč je popularan sastojak krema za negu kože, ne samo zbog usporavanja starenja ćelija, već i zaštite od ultraljubičastog zračenja i sprečavanja pojave akni i drugih nepravilnosti na koži. Matični mleč kao dodatak uravnoteženoj ishrani značajno doprinosi ujednačenom tenu i zategnutoj, podmlađenoj koži. Kada je u pitanju održavanje zdravlja kože i podrška proizvodnji kolagena, pored matičnog mleča, pravilna ishrana, hidratacija, zaštita od sunca i redovna nega kože imaju ključnu ulogu.
*Napomena: Individualni odgovor organizma na suplementaciju matičnim mlečom može varirati od osobe do osobe.
Matični mleč predstavlja neverovatno blago prirode koje donosi brojne zdravstvene prednosti. Njegova uloga u jačanju imuniteta svih generacija, kao i antioksidativna svojstva, čine ga izuzetno važnim za unapređenje i održavanje zdravlja
Upoznavši se sa prednostima matičnog mleča, otkrili smo moć za očuvanje vitalnosti i poboljšanje kvaliteta života. Na bazi magije matičnog mleča su nastali i Revita proizvodi, formulisani da punim ukusom svakodnevno doprinose uživanju i zdravlju cele porodice.